V Podbořanech někdo podřízl májky

Alla Želinská 2024-05-01 13:15:00

Opakuje se to obrok, nebo i každý rok. Poslední dubnový den se sejde parta sousedů, kamarádů, hasiči, fotbalisté, zástupci města či obce – nazdobí a postaví krásnou májku…. A v noci na 1. května jim ji někdo podřízne. V Podbořanech na náměstí padla májka někdy po půlnoci. Na Barborce u dětského hřiště dole u potoka ji kdosi přeřízl kolem páté ráno.

V jednom případě - u májky na náměstí - byla podříznuta a ukradená jí špička. Podle dávné tradice se májka kácela kvůli odříznutí věnce. „Podřízli nám májku někdy nad ránem. Do čtyř jsme hlídali. Ale my to vyřešili,“ říká Marcela Andělová, která bydlí na Barborce a spolu s dalšími sousedy, kamarády májku stavěla 30. dubna. 1. května ráno vršek májky upevnili v zemi, ovšem "opravená" májka je už o hodně kratší. 

Sousedí a kamarádi z Barborky staví májku každý rok. „Loni nepokáceli, ale předloni nám ji pokáceli,“ připomněla paní Marcela. Jak dodala, vědí už, kdo jim tu letošní májku pokácel.

„Krásně užité odpoledne plné práce, která stála za to. Máme krásnou májku – poděkování městu, hasičům, fotbalistům a dobrovolníkům, kteří pomohli stavět,“ měla radost ještě v úterý odpoledne Zdeňka Repková, maminka tří kluků, vedoucí mladých hasičů z místního sboru. Spolu s ostatními zdobila májku na Masarykově náměstí v Podbořanech.

Po půlnoci zřejmě došlo k přeříznutí kmene. „Slyšel jsem v 0:22 motorovou pilu a hned jsem věděl, že je po májce, toto je už druhým rokem, co Podbořany nemají májku…“ komentoval druhý den na sociální síti jeden z uživatelů, Marek Chaloupecký. Motorovku údajně slyšela v noci i další paní, která bydlí v blízkosti náměstí.

„Pokácení celé májky a nechání na místě mimo jiné svědčí o tom, že samotní zloději májek o tradici vůbec nic nevědí. Kmeny totiž pouze nařezávají nebo uřezávají hned u země a májky nechají ležet na místě. Za našich předků by to však byla větší ostuda pro ně, než pro okradenou obec. Správně bylo totiž možné ukrást celou májku, uřezat pouze ozdobený vrch kmene, nebo ukrást věnec, který si pak mohla oloupená obec vykoupit (ať už penězi nebo jinými naturáliemi) a vzít zpět. Proto se ti, co májku sebrali, svým činem chlubili, třeba už jen proto, aby za ní od okradených něco dostali. TOLIK PRO "ZNALCE" TRADIC. Všechno ostatní už není tradice, ale prasárna a vandalství bezmozků na tradice si hrajících, kteří za svůj čin dostanou leda ….. Jen věříme, že se ještě někdy někomu bude chtít příští rok tu májku stavět,“ rozhořčeně reagovalo na svém FB Město Podbořany.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video