Čtenářkou roku je Magdalenka

Karolína Homonai 2024-04-29 09:57:00

Městská knihovna Louny má svou čtenářku roku 2024, zároveň je to i krajská vítězka, velkým potěším pro lounské je, že domů veze i celorepublikovou cenu.


ČTENÁŘKOU ROKU 2024 je Magdalena Žáčková. Je jí bezmála šest let a už nás okouzlila svou láskou ke knihám. Magdalena pravidelně každý večer čte s maminkou. Je účastnicí našich programů pro nejmenší, zejména programu Bookstart, s knížkou do života, kam dochází od svých deseti měsíců, přišla tedy více než stokrát. Velmi ráda navštěvuje Noc s Andersenem, Den pro dětskou knihu, nebo Děti na startu. Zajímaly ji také pohádky v anglickém jazyce, které pro děti v dětském oddělení četla rodilá mluvčí.

V současné době chodí Magdalena do lounské Montessori školky, nemá proto tolik času na dopolední programy v knihovně. Chodí tedy spolu s maminkou a sestrou Natálkou půjčovat knihy odpoledne, nebo během víkendu. Nově začaly navštěvovat Zašívárnu. Na otázku, která je její nejoblíbenější kniha odpovídá, že má ráda všechny knihy na Světě. Když si má vybrat tu nejoblíbenější, jmenuje tyto Z deníku kocoura Modroočka a Paní Láryfáry. Nazpaměť zná knihu Aport! Fousku. I když ještě nečte sama, s velkým zájmem naslouchá. Ať už mamince nebo paní knihovnici během pravidelných pátečních sezení u knih. Vypovídající je příhoda z oslavy jejích narozenin, kdy si jako program pro své kamarády přála předčítání z knihy Aport, Fousku, která je současnou nejvíc nejoblíbenější knihou.

Magdalena chodí pravidelně, jednou týdně a mimo dětských knih si také půjčuje audioknihy, které pak poslouchají při cestách autem. Nejprve si půjčovala knihy na maminky průkazku, ale to jí pak přestalo stačit a chtěla se sama stát čtenářkou, v průběhu let si v lounské knihovně vypůjčila 157 knih.

Předávat ocenění za lounskou knihovnu budeme Magdaleně v úterý, 12. března, během vernisáže výstavy Rozkvetlá louka, která je v dětském oddělení naší knihovny. Klubko Drsného Severu – konkrétně předsedkyně Karolína Homonai a místopředsedkyně Janka Drbohlavová - prostudovaly všechny čtyři kandidáty, kteří byli nominování za Drsný Sever a jako krajskou vítězku zvolily Magdalenu Žáčkovou. Cenu za Drsný Sever předala předsedkyně SKIP Drsný Sever – Dagmar Kučerová – také 12. března během vernisáže. Magdalenu ocenění velmi potěšilo a zároveň to v ní vyvolalo velkou vlnu zodpovědnosti. Nyní chce číst a chodit do knihovny mnohem více.

,,Velmi nás těší, že je Magdalena celorepublikovou vítězkou. Při slavnostním večeru v Národním divadle byla okouzlující. Její nadšení a otevřenost ke světu knih jsou nakažlivé, a věříme, že by tato malá čtenářka mohla být inspirativní pro ostatní děti a jejich rodiče. Každý chceme mít svůj vzor a svého hrdinu,“ uvedli zástupci knihovny. 

Magnesia Litera je české literární ocenění, které od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera, jejímž nejdůležitějším úkolem je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. ,,Velmi se těšíme z toho, že Magdalena, naše čtenářka, návštěvnice našich akcí a hlavně milovnice knih, byla oceněna titulem Čtenářka roku 2024. Uděluje ho Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky Letošní největší čtenář se hledal v řadách nejmenších. Zejména mezi účastníky S knížkou do života / Bookstart. Ať žije Majda a její láska je knihám! Děkujeme jejím rodičům a blízkým, kteří ji k lásce ke knihám, příběhům a světu fantazie podněcují a inspirují,“ vzkazují knihovníci.

Karolína Homonai


Napsal(a): Karolína Homonai

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video