Jíme chutně a zdravě: recepty Jarmily Hokrové

před dvěma týdny  |  Zprávy |   0 komentářů

 

Jíme barevně  –  červená
Naše strava by měla být pestrá a pestrost jí dávají barvy. Barvy zeleniny a ovoce jsou pro nás nesmírně důležité, obsahují totiž specifické živiny a látky, kterým říkáme fytonutrienty.  Ty si rostliny vytváření pro svou ochranu a jako ochrana působí i v našem těle. Jsou jich desítky tisíc, v každé barvě ovoce a zeleniny jsou zastoupeny jiné.

 

 

 

Dnes se budu věnovat červené. Červená je barva krve, barva života. Červené ovoce a zelenina chrání náš život ochrannými látkami, které jiné barvy neobsahují. Mezi červenými druhy ovoce i zeleniny najdeme jak sladké jahody, které obsahují silný antioxidant v podobě kyseliny elagové, tak i pálivé červené papriky, které zase obsahují kapsaicin. Ten prohřívá organismus a tlumí bolest. Mezi ovocem i zeleninou najdeme mnoho druhů, které září červenou barvou.  Schválně, na kolik druhů červené zeleniny a ovoce si vzpomenete? A kolik jste jich během posledního týdne jedli? Abyste mohli svůj jídelníček obohatit o další červenou zeleninu, přináším vám recept na červenou polévku.
Pohanková polévka s červenou řepou
Na 2 porce potřebujete: červenou řepu – 100 g, brambory – 100 g, celer – 120 g, pohanku – 60 g, Cibuli – 60 g, zeleninový vývar – 600 ml, nové koření, bobkový list, stroužek česneku – 5 g, chili koření, Eidam 30% – 130 g.
Příprava: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pohanku propláchněte a nechte v sítku okapat. Brambory a pohanku zalijte zeleninovým vývarem, přidejte nové koření, bobkový list, chilli a vařte přibližně 10 minut. Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli, na hrubém struhadle nastrouhejte červenou řepu a celer. Vše přidejte k polévce a ještě asi 5–7 minut vařte. Na talíři polévku posypejte nastrouhaným sýrem.
Výživová hodnota na 1 porci: 341 kcal, 12 g tuků, 23 g bílkovin, 34 g sacharidů, 5 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Výhodou je jednoduchá a rychlá příprava. Protože polévka je poměrně sytá, ale obsahuje málo tuků, můžete ji uvařit třeba k večeři. Opravdu vám to nebude dlouho trvat. Všimněte si také obsahu bílkovin, 23 g v jedné porci je přímo ukázkových. Sacharidy jsou s nízkým glykemickým indexem a 5 gramů vlákniny je také zajímavá hodnota.  Tak se nechte zlákat a tuhle rychlou, zářivě červenou polévku si uvařte.
Existuje nepřeberné množství diet, a možná už jste jich pár také vyzkoušeli. Ale která je ta nejlepší pro vás? Každý člověk je jiný, každý má jiný životní styl, ale také jiné chutě. A proto i váš jídelníček by měl být ušitý na míru právě vám. Využijte možnost konzultace ZDARMA. Objednejte se na telefonu 777 151 594, nebo e-mailem – jarmila.hokrova@seznam.

 

 

Sdílet: Facebook

Tisknout článek

0/5 bodů (0 hlasování)

Komentáře

Doposud nebyl připojen žádný komentář. Buďte první!

Váš komentář

* Hvězdičkou jsou označeny povinné informace.

Potvrďte, že nejste robot: